До 15% индексация ще получат старите договори в строителството заради скока на

...
До 15% индексация ще получат старите договори в строителството заради скока на
Коментари Харесай

От форума на Стандарт: До 15% индексация на строителните договори

До 15% индексация ще получат старите договори в строителството поради скока на строителните материали напоследък.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на региналното развиване Гроздан Караджов по време на първия за годината стопански конгрес " Инвестиционните планове. Планът за възобновяване и резистентност " на медиите " Стандарт " и " Строител ". Събитието е част от националната акция на " Стандарт " " Да! На българската зелена стопанска система ". Партньори са Министерство на регионалното развитие, Камарата на строителите в България и Камарата на архитектите. Европейски сътрудник на форума е евродепутатът Искра Михайлова - зам.-председател на групата   " Обнови Европа " в Екологичен потенциал.

Форумът събра строителната промишленост с вицепремиера и районен министър Гроздан Караджов, с цел да търсят отговори по най-горещите проблеми в страната - парите за пътища и инфраструктура. В зала " София " на хотел " Маринела " дойдоха най-големите компании от сектора, народни представители, Камарата на строителите, Камарата на архитектите, Националното съдружие на общините в България, регионални шефове.

" Днес, във втория ден на Страстната седмица, спрените парите за пътищата палят освен политическите пристрастености, само че и пристрастеностите български. Особено във война инфраструктурата е стратегически инструмент, който трансформира всека страна в важен геополитически индивид. Затова е непростимо тъкмо тя да става пленник на съдружни противоборства. И да е мотив за злорадстване от страната на миналата власт, заложила клопките пред сегашната ", сподели основният редактор на " Стандарт " Славка Бозукова, която откри форума. 

" Обединяването на две медии е доста добър знак.  Даването на платформа на всички участници в процеса - европейски институции, законодателна и изпълнителна власт, бизнес - да слагат своите проблеми, е гаранция за бистрота. Надявам се горещите тематики да бъдат дискутирани и да намерят сквоето решение. Респект към инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България, който пази позицията на бизнеса. Респект към министър Караджов, в чието лице бизнесът намира решение. Вярвам, че намирането на решение е в обединените старания на власт и бизнес ", сподели  Ренета Николова, основен редактор на " Строител ".

" Не видях водещата роля на локалните управляващи в Плана за възобновяване и резистентност. Видях доста задължения на централната власт, което ме навежда на мисълта, че ще имаме проблеми в реализацията ". Това заяви евродепутатът Искра Михайлова, която бе модератор на форума.

По думите й Планът страда от неналичието на фокус, който би трябвало да даде растеж и подтик на българската стопанска система. " В него има очакван сериозен запас, който би трябвало да бъде осъществен и усвоен от строителната промишленост ", акцентира, Михайлова. Тя прикани локалните управляващи да създадат изчерпателен разбор къде е мястото им в Плана, взаимодействайки си със строителната промишленост. Дали то единствено в реализацията на улично осветяване или може ли да да се види и в просветителна, и в здравна инфраструктура, и в реализацията на реновирането на сградния фонд, сподели Искра Михайлова. И добави „ Затова сте дружно тук през днешния ден – строителна промишленост и локална власт, с цел да сложим тези въпроси ".

" Говори се, че спадът в строителството е 30%, само че истината е, че е 50 на 100. Причината е в скока на цените поради повишаването на горивата. 10 % е спадът в работната ръка, която отива на борсата,50 на 100 е спадът в строителството по отношение на предходната година ". Това съобщи ръководителят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, който също бе модератор на форума.

" Ние сме хората, които би трябвало да подготвим строителният бранш да са оправи в тази обстановка. Ползвайте районните ни структури ", обърна се към фирмите от промишлеността Терзиев.

Той призова за смяна на Закона за публичните поръчки и модерни цени, които са правдиви, с цел да може браншът да върви напред.

 

Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов показва за първи път решението за парите на строителната промишленост, както и какви средства са планувани за бранша в Плана ва възобновяване и резистентност ПВУ/.

Близо 3 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност (с Данък добавена стойност и плануваното национално съфинансиране ) ще бъдат ориентирани към строителния бранш за осъществяване на разнообразни капиталови планове на Министерството на районното развиване и благоустройството. 

Най-много средства от проекта – близо 1,5 милиарда лева, ще бъдат ориентирани за енергийно възобновяване на жилищните здания в страната за понижаване на енергийното ползване и възстановяване на тяхното положение. „ До 2026 година предвиждаме по плана да бъдат актуализирани многофамилни жилищни здания с разгъната застроена повърхност над 3,6 млн. кв. м “, означи Караджов. Целта е да се реализиран минимум 30% икономисване на сила в постройките и най-малко клас „ B “ на енергопотребление. Досега със средства от бюджета, посредством Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, са реновирани 1944 здания с над 130 хиляди жилища с близо 11 млн. кв. м разгъната застроена повърхност и над 276 хиляди жители.

„ Чрез плануваното в Плана финансиране ще бъде продължена политиката за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната, само че посредством промяна на съществуващия модел за финансиране “, сподели още вицепремиерът. За задачата ще има два стадия на кандидатстване и сдруженията на притежателите ще бъдат разграничени на две групи. За първата то ще е със период до март 2023 година, като е планувана 100% безплатна финансова помощ за обновителните действия. Срокът за кандидатстване за втората група ще е от април 2023 година до декември 2023 година, като безвъзмездната финансова помощ за обновителните действия тук ще е 80%, а останалите 20% ще са самоучастие на сдруженията. „ За него притежателите при предпочитание от тяхна страна могат да получат финансиране посредством ЕСКО съставен елемент или различен финансов механизъм “, изясни районният министър.

Други близо 730 млн. лева от проекта са планувани за енергийно възобновяване на публични и бизнес здания.

Със 100 млн. лева в 40 градски общини в страната е планувано да се осъществя пилотна скица в поддръжка на устойчивата градска подвижност. 

Регионалният министър осведоми още, че са планувани и 471,6 млн. лева от проекта за строителството на 13 пречиствателни станции за отпадъчни води.

Вицепремиерът обърна внимание, че редом с плановете, които ще се финансират от Плана за възобновяване и резистентност, се довършват планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и стратегиите за териториално съдействие за интервала 2014-2020 година В ход са и интегрираните ВиК планове за 14 области в страната.

Горещите проблеми на общините сложи на форума кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, който е заместник-председател на Сдружението на общините. 

" На първо място, въпрос, който повдигаме с огромна угриженост, е във връзка с индексацията на цените в строителството. В момента местинте управляващи са в неспособност за осъществяване на своите строителни стратегии поради повишените цени. Има доста планове, от които строителите се отхвърлят. Нужна е незабавна методика за индескиране на договорите, които се извършват. Много от тях са свързани с контракти по оперативните стратегии. Тези планове и цени са отпреди 2-3 и повече години. За да бъдем в границите на закона тази методика би трябвало да се промени, с цел да не стопираме капиталовия развой.

На второ място - незабавна актуализация на Закон за обществените поръчки. 

За нас е от особена значимост е Общинският фонд за вложения. Вече сме на фаза действително пускане. В тази връзка обаче бих желал да обърна внимание - в нашата страна 265-те общини нямат равни благоприятни условия за подготовката на капиталовите си планове. Наложително е по-малките общини да бъдат подкрепени. Това изисква забележителен запас, който няма по какъв начин дребните да генерират от лични доходи. Ако желаеме да сме ефикасни, държавното управление да намерения за подкрепяне на дребните общини ", сподели Хасан Азис.

 

Министър Караджов обясни какво се прави по индексацията на договорите. " Още от януари започнахме работа по индексацията тъй като се оказа, че доста планове не могат да бъдат изпълнени заради закъснение на процедурите. Във ВиК бранша има 260 млн. лв., които са в риск. Проектите са стартирани през 2018 година, би трябвало да бъдат приключени през 2023 година Никой обаче не желае да подпише контракт, тъй като цените на материалите са скочили доста ", изясни Караджов. И уточни, че първият проблем, с който са се сблъскали, е от кое място да се вземат данни за цените на строителните материали, защото наличните в Национален статистически институт не са задоволителни. Тогава е взето решение да се направи подробен обзор по браншове - ВиК, пътно строителство, ниско, високо и т. н. Формулите са изчислени и са предадени на министерството на финансите, което има последната дума, с цел да направи прогнозата за бюджета, който би трябвало да се задели. " В последна сметка се стигна до вид, без значение от инфлацията в другите браншове, общият % да не е повече от 15. Това е прилична индексация, с цел да се рестартират плановете ", уточни Караджов. 

Вицепремиерът изясни и по какъв начин ще работи Фондът за общински вложения, който е план от съдружното съглашение. Целта на основаването му е доближаване в развитието на общините. Идеята е избрана сума да се върне към  общините, като по-висок коефициент ще получат тези, които са с най-голямо закъснение в развиването за последните 15-20 година, да вземем за пример в Странджа, в Родопите, в Северозапада.  

" В този фонд ще има средства освен за планиране, само че и за консултантска помощ, като задачата е да се подкрепят кметовете да наемат специалисти, които да им изготвят плановете. Такава опция ще има единствено за дребните общини ", уточни Караджов. И добави, че критериите ще се разработят дружно с кметовете, с цел да са транспарантни и да няма ориентиране на пари от избрани партии към " своите " общини. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР